NL | EN

Home > Nieuws

AI for Health Equity lab krijgt ELSA-erkenning

24-01-2024

Bekend probleem bij de ontwikkeling van Artificial Intelligence (AI)-toepassingen: de ondervertegenwoordiging van bepaalde groepen. Juist in de zorg, waar de toepassing van AI snel groeit, wordt dat probleem steeds dringender. Het AI for Health Equity-lab richt zich op onderzoek voor een rechtvaardige toepassing van AI-technologie in de zorg. UvA onderzoekers startten samen met anderen dit lab dat nu een ELSA-status (Ethical, Legal and Societal Aspects) is toegekend.

ELSA-status

De Nederlandse AI Coalitie (NL AIC) heeft het NL AIC Label toegekend. Het label is een formele erkenning van (de kwaliteit van) een activiteit in lijn met de ambities en strategische doelen van de NL AIC. Het lab is een samenwerking van de UvA, Hogeschool van Amsterdam, Amsterdam UMC en de Vrije Universiteit en diverse private en publieke partners. Vanuit de HvA zijn Jesse Aarden (Smart Health and Vitality Lab) en Somaya Ben Allouch (lectoraat Digital Life, Kenniscentrum FDMCI) betrokken.

Kansengelijkheid

Het lab stimuleert kansengelijkheid door te zorgen voor een digitale gezondheidsinfrastructuur waarbij AI-oplossingen inzetbaar worden op een rechtvaardige manier. De partners binnen het lab gaan de kennis hierover delen via een platform waarbij verschillende disciplines binnen de wetenschap, patiëntenorganisaties en gezondheidsorganisaties en private en publieke partners samenwerken aan een inclusievere zorg. Het ELSA Lab brengt belemmeringen en mogelijkheden van een rechtvaardige toegang tot AI-toepassingen in de zorg in kaart en werkt aan een digitale gezondheidsinfrastructuur zodat oplossingen beschikbaar worden voor een bredere groep.

Transparantie

Op deze manier creëert het lab kennis voor verschillende stakeholders die betrokken zijn bij de ontwikkeling en inzet van AI Health-toepassingen. Het lab richt zich ook op de transparantie en representativiteit van databases die van belang zijn voor AI Health-toepassingen en op de interactie tussen de gebruiker en de technologie, en vertaalt daarmee het fundamentele onderzoek naar de praktijk.

Barrières aanpakken

‘De toenemende digitalisering van de gezondheidszorg en innovatie in de medische zorg kan alleen succesvol zijn als het zorgt voor rechtvaardige toegang’, zegt Mahsa Shabani van het Law Centre for Health and Life van de UvA. ‘We bereiken kansengelijkheid in de gezondheidszorg alleen als we barrières aanpakken en ervoor zorgen dat gezondheidstechnologieën inclusief en toegankelijk zijn en inspelen op de behoeften van diverse bevolkingsgroepen, aldus Julia van Weert, hoogleraar Gezondheidscommunicatie bij de UvA, die het lab samen met Anniek de Ruijter gaat leiden.

Bouwen op Amsterdamse samenwerking

De onderzoeksinstituten van de UvA, HvA, VU en Amsterdam UMC die verbonden zijn aan het ELSA Lab werken al samen met een breed scala aan externe stakeholders, zoals patiëntenverenigingen, gemeente Amsterdam, GGD/GGZ, SGAN, Landelijk Expertisecentrum Pharos, Eerstelijnszorg- en zorgorganisaties en welzijns- & gezondheidsorganisaties.

Dit bericht is tevens verschenen op de website van de Universiteit van Amsterdam.