NL | EN

Home > Nieuws

DCODE Winter School 2024, Kopenhagen: ‘Designing for Futures Otherwise’

29-01-2024

De 6e en laatste Winter School van het DCODE Netwerk, in de laatste week van januari 2024, was weer boeiend, inspirerend, kritisch en onderzoekend. Deze keer vond het event plaats in Kopenhagen, Denemarken. De centrale vraag in dit DCODE onderzoek is: 'Hoe ontwerpen we responsief voor een digitale samenleving die inclusief en duurzaam is?’ De Winter School zat vol met interessante discussies, verkenningen en gesprekken over de voortgang van ons onderzoek naar het overdenken van design, Al en interfaces voor een nieuwe digitale samenleving.

We begonnen met een mini-doctoraal consortium, waar onze promovendi diep in de huidige staat van hun onderzoeksprojecten doken met begeleiders van verschillende projecten voor een frisse kijk en open perspectief van buitenstaanders. We ontwikkelden outlines en pitches om de concrete impact van het onderzoekswerk beter te delen met onze partners, medewerkers en publiek.

Later in de week, op donderdag 25 januari, was er een openbaar symposium georganiseerd met als onderwerp: 'Designing for Futures Otherwise: From the Designerly Imaginaries to the Socio-Technical Practices of Responsible AI'. Tijdens dit symposium onderzochten we door middel van twee thematische panels de rol van ontwerpersfantasieën en socio-technische praktijken in het ontwerp van verantwoorde AI. Daarbij liet iedereen de bevindingen zien van de afgelopen drie jaar in het DCODE Marie-Curie netwerk door de artefacten te presenteren van vier onderzoeksprojecten uit onze PhD's.

In het algemeen brachten we tijdens deze Winter School het DCODE vocabulaire in kaart, maar ook tijdschriften, we maakten er een creatieve puinhoop van en we zijn alvast gestart met de planning van onze laatste showcase -het eindevent- in oktober. Blijf op de hoogte!