NL | EN

Home > Nieuws

De nieuwste ontwikkelingen in revalidatie robotica

11-05-2023

[ auteursrecht afbeelding: Aalborg University ]

Tijdens de afgelopen meivakantie was Marianne Bossema, promovenda bij Digital Life, op bezoek bij de Universiteit van Aalborg in Denemarken, en bij het RELATE Research Laboratory for Art and Technology. Ze vond het geweldig om met professor Elizabeth Jochem en haar team te praten over hun onderzoek naar creatieve samenwerking met robots.

REVALIDATIE ROBOTICA

Marianne mocht ook deelnemen aan het Aalborg Symposium in Advances in Rehabilitation Robotics. Het was indrukwekkend om te zien hoe onderzoekers impact kunnen maken met robot technologie voor revalidatie en ondersteuning van mensen met bewegingsproblemen. Ze ontwikkelen exo-skeletten en andere draagbare robotica, op een mensgerichte, holistisch manier, en volgen patiƫnten over langere tijd.

Een mooi voorbeeld was de 'tongue based interface', een mondbitje met sensoren. Daarmee kunnen mensen met een dwarslaesie in een van de bovenste ruggenwervels robots besturen, en meer zelfredzaam zijn.

OPROEP

Veel inspiratie en stof tot nadenken voor Marianne's promotieonderzoek, over hoe creatieve samenwerking van mens en machine van toegevoegde waarde kan zijn voor specifieke groepen ouderen. Op dit moment is zij voor interviews op zoek naar oudere beeldend kunstenaars, en kunstenaars of therapeuten die met ouderen tekenen danwel schilderen. Als je mensen kent die hier misschien interesse in hebben, laat het Marianne dan graag weten! (m.bossema@hva.nl)