NL | EN

Home > Nieuws

Digital Life Centre ruimschoots vertegenwoordigd op Dutch Design Week 2019

11-11-2019

Het thema van de Dutch Design Week in Eindhoven was dit jaar: 'If not NOW, then WHEN?' Met ruim 2600 (inter-)nationale ontwerpers, verspreid over 120 locaties en 9 design areas was er op DDW19 meer te zien dan ooit tevoren. Vanuit ons lectoraat Digital Life kregen de onderzoeksprojecten 'Growing Roots', 'Smart Agents for Empowerment' en 'Guiding Environments' ook een podium.

Voor het project 'Growing Roots' waren lector Somaya Ben Allouch en onderzoeker Josca van Houwelingen - Snippe aan het woord. Zij vertelden hoe je oudere mensen met elkaar in verbinding kunt brengen aan de hand van virtuele natuur. Er bestaat in dit verband bovendien een correlatie met geluk. Onderzoeksuitkomsten tot nu toe zijn bijvoorbeeld het verhogen van gevoelens van verbinding, het stimuleren van pro-sociaal gedrag en een hogere waardering van sociale ondersteuning.

Nazli Cila sprak in het kader van haar onderzoek 'Smart Agents for Empowerment' over het thema: 'Wanneer alledaagse voorwerpen een verstand lijken te hebben'. Daarbij ging ze in op aspecten zoals menselijke gelijkenis, behoeften en actueel aanbod evenals het idee om menselijke controle te delegeren. Een begeleidende robot zou ons welzijn namelijk kunnen ondersteunen en tegelijkertijd willen motiveren om gezond te zijn.

Beide presentaties waren onderdeel van DRIVE 2019: het Design Research & Innovation Festival.

Voor het 'Guiding Environment' onderzoeksproject werden de bevindingen van de eerste user tests gepresenteerd als onderdeel van de expositie 'Drivers of Change'. Bij de goedbezochte demo konden bezoekers ervaren hoe een 'Guiding Environment' bewoners helpt om veilig en gezond de dag door te komen.

Op DDW20 is Digital Life graag weer van de partij!