NL | EN

Home > Nieuws

Digital Life demonstreert slim speelgoed tijdens DDW ‘22

25-10-2022

De Magic Monster smart toy: geen griezelig stuk speelgoed maar een therapeutisch hulpmiddel om kinderen met hersenverlamming op een speelse manier thuis handoefeningen te laten doen, waarbij de complexiteit op maat wordt aangepast. Tamara Pinos Cisneros, onderzoeker aan de Hogeschool van Amsterdam bij onder andere het lectoraat Digital Life, demonstreerde dit Monster met haar onderzoeksteam in de Ambassade van Volksgezondheid tijdens de Dutch Design Week 2022.

SLIM SPEELGOED

Voor mensen met hersenverlamming kan het thuis voortzetten van fysiotherapie stressvol, uitdagend en niet-motiverend zijn, met name voor kinderen. Onderzoekers en studenten van de Hogeschool van Amsterdam, Universiteit Utrecht, Universiteit Twente en partners onderzoeken hoe ze slim speelgoed kunnen ontwerpen om kinderen met cerebrale parese (CP) -een spastische hand- te motiveren de handtherapie thuis voort te zetten.

GOOCHELEN MET AI

Met het Magische Monster kunnen kinderen spelen maar ook goocheltrucs leren. Het monster is een goochel-assistent die bestaat uit een smartphone in een knuffel. Het gebruikt de sensoren van de telefoon om bewegingsgegevens te verzamelen. Met behulp van AI kan hij handbewegingen detecteren en de speelcomplexiteit op maat aanpassen aan de vaardigheden van het kind.

DAT SMAAKT NAAR MEER

Tijdens de afgelopen jaren van de pandemie is de behoefte aan dergelijke hulpmiddelen versterkt om de behandeling, die kinderen met CP nodig hebben, als een leuke en versterkende ervaring aan te bieden. Zo kunnen zij kind blijven en van hun kindertijd genieten ondanks de uitdagingen om hen heen.

Het Magic Monster -een van de prototypes uit het project Toys 4 Therapy- is onderdeel van het promotieonderzoek van Tamara Pinos Cisneros. Het gehele onderzoeksteam heeft de intentie om de kennis over spel, motivatie en AI die in dit project is verzameld, later in te zetten voor andere soorten therapieën en aandoeningen.