NL | EN

Home > Nieuws

Digital Life draagt bij aan Design Research Society in Bilbao

21-03-2022

Voor DRS 2022 reist Somaya Ben Allouch, lector bij Digital Life, deze zomer af naar Bilbao. Van 25 juni tot en met 3 juli vindt daar het (hybride) congres 'Design Research Society' plaats: een internationale setting met onder andere keynotes, diverse workshops, een PhD evenement en deze keer zelfs ook DRS Labs. Somaya Ben Allouch is in het kader van het onderzoeksproject DCODE voorzitter van de thema track 'AI and the Conditions of Design: Towards a New Set of Design Ideals'.

Track Inhoud

Welke vragen kun je verwachten in deze thema track? Hoe kan design, als interdisciplinair onderzoeks- en praktijkgebied, anticiperen op de digitale transformatie van de samenleving die wordt aangedreven door data, machine learning en kunstmatige intelligentie? Hoe kunnen we ons een beeld vormen van de verschillende betrokken agentschappen - menselijk en kunstmatig - en de voorwaarden scheppen voor duurzame mens-machine relaties en co-performances?

Inclusieve en verantwoordelijke digitale toekomsten vragen om fundamenteel nieuwe ontwerpidealen en beroepspraktijken. Dit vereist een combinatie van vooruitgang in de techniek, de sociale wetenschappen en de geesteswetenschappen om in het ontwerp de noodzakelijke verbinding tot stand te brengen tussen de menselijke ervaring (één-op-één-relaties) en het maatschappelijke systeem (end-to-end-relaties). Het creëren van 'agency' moet worden gepositioneerd als fundamenteel voor het hedendaagse design, net zoals functie van cruciaal belang was voor industrieel design.

Deze track verwelkomt bijdragen die ingaan op deze oproep vanuit het perspectief van: (1) antropologische studie en principiële engineering van algoritmen; (2) ontwerp van doelbewuste en responsieve vormen van interactie met en tussen gedecentraliseerde systemen; (3) inclusieve, meerzijdige benaderingen van waardecreatie in datagedreven bedrijfsmodellen; (4) digitale soevereiniteit en democratisch bestuur van data en algoritmen; (5) toekomstige ontwerppraktijken die anticiperende en verantwoordelijke innovatiebenaderingen hoog in het vaandel dragen.

Laat het ons weten als je ook geïnteresseerd bent in de Design Research Society. Je bent deze zomer van harte welkom in Bilbao!