NL | EN

Home > Nieuws

Digital Life levert oorriempjes voor mondkapjes in de zorg

23-04-2020

Ons lectoraat Digital Life heeft onlangs kunststof oorriempjes gemaakt -vervaardigd van pet-plastic- bestemd voor mondkapjes. De riempjes zorgen dat de mondkapjes beter op hun plaats blijven zitten. Tot nu toe heeft Digital Life er 750 geleverd aan Cordaan en 150 aan de ic-afdeling van het OLVG Oost.

Zorgpersoneel van Cordaan merkte dat 'one size fits all' niet voor mondkapjes geldt. Vaak zitten de kapjes niet lekker of glijden ze van het gezicht af als er voorover wordt gebukt. Daarom nam de zorginstelling contact op met ons lectoraat Digital Life, aangezien we onderzoek doen naar creatieve technologie voor onder meer de gezondheidssector.

Somaya Ben Allouch -lector van onze onderzoeksgroep- en de labcoördinator mochten bij hoge uitzondering met de opdracht aan de slag in de ruimte van het Makers Lab van de HvA. Ze haalden een bestaand ontwerp van internet en pasten dat net zo lang aan tot de oorriempjes bevielen.

'We snijden ze met een lasersnijder uit pet-plastic,' liet Somaya weten, die zichzelf samen met een collega twee dagen opsloot in het lab om aan de oorriempjes te werken. 'De kunststof 'pet' (ook wel polyethyleentereftalaat) heeft een glad oppervlakte, waardoor het gemakkelijker schoon te houden is.'

Het huidige ontwerp is geschikt voor verschillende soorten mondkapjes. Het zorgpersoneel van Cordaan en het OLVG zijn er zo blij mee, dat ze direct om meer hebben gevraagd. Somaya: 'Ze zeggen dat ze heel fijn zitten en heel praktisch zijn. Dus de komende dagen duiken we weer het lab in.'

(bron: Het Parool, 22 april 2020)

Lees meer aanverwante artikelen op de website van HvanA:
'HvA'ers van het Jaar: Somaya verloste de zorg van krappe mondkapjes'
'Medewerkers zorg kunnen mondkapjes nu verstellen dankzij lectoraat Digital Life'