NL | EN

Home > Nieuws

Digital Life verbindt onderzoek met -online- onderwijs

09-04-2020

Tijdens de minor 'Designing User Research' van de opleiding Communicatie & Multimedia Design (CMD) werden onderzoekers dit voorjaar uitgenodigd om gedurende een week les te geven over verschillende ontwerpmethodes. De methode die Tamara Pinos - onderzoeker bij ons lectoraat Digital Life - koos, heet ‘Tinkering’. Tinkering (‘knutselen’) is een methode om kennis op te doen door te experimenteren met materialen en gereedschappen. Het is een manier om nieuwe ideeën op te doen en te leren.

Gedurende een hele week, die samenviel met de eerste week van ‘social distancing’ vanwege Covid-19, konden de studenten van deze minor -Designing User Research- experimenteren door speelgoed of digitale tools te hacken of iets te bouwen met objecten die ze thuis konden vinden. De meeste studenten kozen ervoor om speelgoed te hacken, hoewel een aantal van hen ervoor koos om te ‘tinkeren’ met Cognimates en Scratch, waarmee ze een lamp konden bouwen of een tas maken (en een naaimachine leren gebruiken!).

Uiteindelijk bleken de resultaten geweldig uit te pakken! De studenten waren in staat om kennis op te doen over circuits in bestaand speelgoed, om ze zodanig aan te passen dat ze nieuwe functionaliteiten wisten te creëren én circuits uit elkaar te halen en te mixen – zelfs afkomstig van verschillende objecten zoals muziekkaarten en fietsverlichting. Ook leerden ze de basis van codering (Scratch ) en Kunstmatige Intelligentie (Cognimates).

Alle studenten maakten van de gelegenheid gebruik om hun ontwerp te testen met gebruikers, zoals in dit geval huisgenoten, broers, zussen maar ook honden! Ze ontdekten creatieve manieren om zelfs de fouten in hun nieuwe circuits op te nemen als onderdeel van de persoonlijkheid van hun nieuw gecreëerde speelgoedpersonage. Het kwam vooral neer op veel uitproberen, geïnspireerd raken, creatief zijn en ondertussen ook oplossingen vinden! Vaardigheden die onder de huidige omstandigheden zeer noodzakelijk zijn.

We danken onze onderwijscollega's van CMD voor de mogelijkheid onze kennis over onderzoeksmethodieken te delen met hun studenten!