NL | EN

Home > Nieuws

Hoe gaat het met jou? Oplevering CMD-project

23-01-2013

Op 23 januari werd het “Hoe gaat het met jou?”-project gepresenteerd in het Sarphatihuis, een verpleeghuis van Amsta. Er werd technologie gedemonstreerd die speciaal ontworpen is voor ouderen door studenten Communication, Media & Design van de Hogeschool van Amsterdam.

Achtergrond

Wij doen veel onderzoek naar nieuwe technologie, vaak in de context van ouderenzorg. Maar veel ontwerpen sluiten niet aan bij de doelgroep. Daarom vroegen wij een klas met derdejaars CMD studenten (Communication and Media Design) eens te onderzoeken wat nou wèl werk.

Opdracht

De specifieke context was dat er steeds meer technologie in de huizen van senioren komt, zowel alarmering als ook nieuwe dingen, zoals systemen die kunnen monitoren hoe het met mensen gaat. Maar daarmee kan de oudere vaak niet zèlf aangeven hoe het gaat. De studenten kregen de opdracht om hiervoor iets te ontwerpen. De technologie moet zich aanpassen aan de beleving van ouderen, in plaats van dat de ouderen zich moeten aanpassen aan de technologie.

Resultaat

Het resultaat is 8 zeer verschillende “applicaties” waarmee mensen kunnen aangeven hoe het met ze gaat en waarmee ze in verbinding kunnen staan met mensen om hen heen. Alle registers zijn opengetrokken, van spraakherkenning tot televisies, agenda’s en sociale netwerken met eenvoudige bediening, van draaiknoppen tot magneetborden.