NL | EN

Home > Nieuws

Interactieve maquette als dynamische ontwerptool voor de openbare ruimte

12-09-2013

De paper "Using an interactive model for designing public displays" is geaccepteerd voor de conferentie GeoDesign Europe Summit 2013.

Het ontwerp van interactieve media, zoals schermen in de openbare ruimte, is een hele onderneming. Er zijn veel, vaak dynamische factoren en belanghebbende partijen waarbij in het ontwerp rekening mee moet worden gehouden. Om dit ontwerpproces inzichtelijker te maken hebben studenten (Chantal Steur, Wouter Kievit, Duane Blaauw en Steven Versluis) een meer dynamische, tactiele ontwerpmethode onderzocht: interactieve maquettes voor het ontwerp van publieke displays. Dit deden de studenten onder leiding van Marije Kanis en Marcel Bolten in samenwerking met architectenbureau UNstudio. Eerder onderzoek van Marije van het Digital Life Centre laat zien dat –  in het geval van sensormonitoring in de woningen van ouderen – interactieve maquettes als tool waardevol kunnen zijn om de wenselijke werking van technologie inzichtelijk te maken. Hierop voortbouwend is er onderzocht hoe een interactieve maquette kan worden ingezet als dynamische co-creatie tool voor de publieke ruimte.

De onderzochte case betrof een interactief schaalmodel voor een potentieel scherm op de façade van de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Gedeeltes van het beoogde scherm en omgeving zijn op schaal 1:100 en 1:200 gebouwd en uitgerust met een miniatuurreplica van het scherm en technologie. Hierdoor kunnen verschillende scenario’s worden getest en besproken. De ppublicatie over deze maquette is gepresenteerd op 19 september tijdens de GeoDesign Europe 2013 conferentie (http://www.geodesignsummit.com/europe).

De publicatie is hier te downloaden.