NL | EN

Home > Nieuws

Kennisdag Zorgorganisaties 2021: leven met een visuele beperking

08-06-2021

Joey van der Bie, onderzoeker bij Digital Life, verzorgde op 7 juni 2021 twee presentaties over zijn onderzoek voor mensen met een visuele beperking. Die dag vond de gezamenlijke ‘Kennisdag 2021’ plaats van diverse zorgorganisaties voor mensen met een visuele beperking, te weten Koninklijke Visio, Bartiméus en de Robbert Coppes Stichting.

BARTIMÉUS IMPACT PROJECT

Joey presenteerde voorlopige resultaten van het samenwerkingsproject met Bartiméus, waarbij is gekeken naar factoren en methodieken die kunnen helpen bij het verhogen van de impact van innovatie projecten rondom eHealth technologie. Deze informatie is verzameld vanuit best practices van bestaande innovatie projecten en literatuur.

Tijdens deze workshop zijn methodieken behandeld die kunnen bijdragen aan een hogere impact van een innovatie project, zowel voor de organisatie als de cliënt.

Collega Nienke Nijhof, zowel werkzaam als programma manager eHealth bij Bartiméus en per 1 augustus dit jaar óók als onderzoeker bij Digital Life, deelde tijdens deze bijdrage het podium met Joey.

INCLUSIEF INNOVEREN

Daarnaast presenteerde hij samen met Koninklijke Visio en Bartiméus over het actuele thema: ‘Inclusief innoveren’. In deze bijdrage stond de vraag centraal hoe verschillende co-creatie methodieken goed uitgevoerd kunnen worden samen met mensen met een visuele beperking.

Hamvraag: ‘Een product of dienst ontwerpen die goed aansluit bij onze doelgroep, mensen met een visuele beperking? Dat willen we allemaal! Maar hoe zorg je daarvoor?’

In deze sessie passeerde een inclusief innovatieproces de revue, waarbij de eindgebruiker steeds centraal stond. Aan de hand van meerdere praktijkvoorbeelden werd aangetoond hoe -samen met de eindgebruiker- een product of dienst is ontwikkeld, die echt is afgestemd op behoeften en beperkingen.

Om het lerend effect te vergroten, kwamen verschillende methodieken aan bod die ook kunnen worden toegepast in een (toekomstig) project – júist ook bestemd voor toehoorders die zelf bezig zijn met het ontwikkelen van een nieuwe dienst of product.

Want innoveren doe je niet voor de doelgroep, maar mét de doelgroep!