NL | EN

Home > Nieuws

Minor Intelligent Environments Eindexpo

30-06-2014

Een virtueel pashokje toont al door de winkelruit hoe kleding je staat. Een app geeft aan of waar plaats vrij is in de drukke fietsenstalling. Je smartphone leidt je rond door het Eye met behulp van iBeacons, kleine Bluetooth-sensoren. Informatica- en CMD- studenten van de minor Intelligent Environments presenteren op 26 juni hun eindproducten en bieden zo een kijkje in de nabije toekomst.

Bezoekers verdringen zich om het scherm met gezichtsherkenning. Een dame drukt op de knop en ziet zichzelf op het scherm terug, poserend in nieuwe kleren. Student Mick staat er lachend naast. Mick vertelt: ‘We hebben dit virtuele pashokje ontwikkeld voor de AMFI-store, die meer interactie wil met voorbijgangers. Het scherm stond in de etalage en we hebben een button nagebootst met lichtgevoelige sensoren, zodat het systeem hufterproof is.’ De gebruikte software is van bedrijf Vicar Vision, dat serieus geïnteresseerd is in de toepassing.

iBeacons voor het Eye

Verderop staat Kjeld, hij demonstreert de app voor het Eye Filmmuseum die door middel van Beacons werkt. Bluetoothsensoren sturen informatie naar de iPhone, zodat je een berichtje krijgt wanneer je langs objecten in het museum loopt. De studenten ontwikkelden de app voor Info.nl, die de app verder gaan uitbouwen. Kjeld: ‘De technologie bestond al, de gewenste app nog niet, dus deze app wordt waarschijnlijk de basis voor het Eye Filmmuseum.’
 

Leeg fietsenrek opsporen

Daarnaast presenteert student Tadeusz een kastje dat je op een fietsenrek plaatst. Met ultrasonische sensors (geluidsweerkaatsing) meet het kastje of een plek in het rek vrij is en stuurt het door naar een database. De studenten testten het systeem in de fietsenkelder van het Kohnstammhuis en bouwden de database, die nu in een app kan worden gebruikt. Opdrachtgever MediaLAB gaat deze straks waarschijnlijk integreren in de app CitySdk.

Cybertrampoline

In de hoek springt een klein meisje op een trampoline met theaterlampen eronder, paars licht schiet over het plafond. Student Joppe legt uit: ‘Deze trampoline is eigenlijk bedoeld voor volwassenen. Onze opdrachtgever PhantaVision wil springkussens namelijk aantrekkelijk maken op feesten.’ Boven de trampoline hangt een camera, de Kinekt, die diepte ziet. Door gekoppelde software reageren de lampen wanneer iemand een bepaalde hoogte bereikt. Phantavision gaat de trampoline echt inzetten, vertelt Joppe.

Docent Gideon Bazen kijkt tevreden toe. Hij is blij met de opbrengst: ‘De studenten hebben slimme toepassingen bedacht. In alle gevallen gaat het niet zozeer om de technologie, maar om wat mensen eraan hebben.’

 

Zie http://www.hva.nl/nieuws/2014/06/30/studenten-tonen-de-intelligente-omgeving-van-de-toekomst/  voor het orginele artikel.