NL | EN

Home > Nieuws

Minor Zorgtechnologie ontwikkelt Escape Room als digitale onderwijstool

27-01-2020

Hoe kun je de zorgprofessional+ functioneel opleiden, waarbij de factor fun ook een rol krijgt? Studenten van de Minor Zorgtechnologie kregen deze uitdaging voorgelegd vanuit hun opdrachtgever in het werkveld: Vivium Naarderheem. Dit is een Zorggroep die mensen verder helpt als het gaat om zelfstandig wonen, revalidatie, goede zorg, een passende woonsituatie of plezierig leven. Margriet Pol, onderzoeker bij Digital Life, is de module coördinator van deze Minor.

Met een opleidingsachtergrond in de Techniek (Mechatronica Robotica en Werktuigbouw) danwel Fysiotherapie of Bewegingstechnologie hebben vijf studenten de afgelopen maanden hard gewerkt om zorg en technologie effectief samen te brengen.

De concrete opdracht is uitgemond in het onderzoeken en ontwerpen van een escape room. Daaruit is gebleken, dat praktisch leren aan de hand van een dergelijke escape room effectief is. Deelnemers moeten aan de hand van diverse opdrachten in samenwerking met elkaar codes verzamelen en proberen in een vooraf gestelde tijd te ontsnappen uit een afgesloten kamer.

Deze kamer moet verschillende zorginhoudelijke elementen bevatten, zoals klinisch redeneren en oefenen met bepaalde vaardigheden. Op deze manier kunnen studenten van de opleiding ‘Zorgprofessional+’ op een praktische wijze nieuwe vaardigheden leren en oefenen.

De voor deze Minor opgestelde escape room is gebaseerd op zorgprotocollen en het ontwikkelen van competenties voor de zorgprofessional. De intentie is dat een volgende groep studenten aan deze zelfde minor het stokje overneemt als het gaat om vervolgwerkzaamheden uitvoeren voor verdere ontwikkeling van de escape room. Zo bestaat de wens om de escape room mobiel te maken, zodat op meerdere locaties van Vivium – 13 in totaal – met deze digitale onderwijstool gewerkt kan worden.

De huidige escape room is uiteindelijk met een positieve beoordeling geëindigd en krijgt zeker vervolg in de praktijk!