NL | EN

Home > Nieuws

Nazli Cila van Digital Life wordt hoofddocent Learning Community ‘Smart Systems’

25-02-2020

Begin 2020 is de Faculteit Digitale Media & Creatieve Industrie van de Hogeschool van Amsterdam gestart met Learning Communities. Deze communities zijn een nieuwe vorm van samenwerking tussen opleidingen, lectoraten en externe partners waarin actuele thema’s worden uitgediept. Voor het leiden van de community Smart Systems is Nazli Cila, onderzoeker bij het lectoraat Digital Life, onlangs verkozen tot hoofddocent.

Met behulp van sensoren, die het verzamelen en verwerken van gegevens mogelijk maken, zijn veel systemen en producten om ons heen 'intelligenter' geworden. Systemen/producten met informatieverwerkingsmogelijkheden én verbonden met het internet vallen onder de beschrijving van deze LC Smart Systems. Dankzij deze verbondenheid en intelligentie kunnen deze systemen en producten worden gesitueerd (de context waarin ze zich bevinden herkennen), gepersonaliseerd (aan de behoeften van de gebruiker), adaptief zijn (verandering van interacties met gebruikers), proactief zijn (anticiperen op gebruikersplannen) en autonoom zijn (beslissingen nemen).

Met andere woorden: we leven steeds meer in een wereld waarin letterlijk alles verbonden is met het internet en deze systemen hebben invloed op alle terreinen van het dagelijks leven van mensen, ook op onze fysieke leefomgeving. Het doel van deze Learning Community is dan ook om bij te dragen aan de vormgeving van deze nieuwe wereld door de kennis en inzichten die docenten, studenten, onderzoekers en werkveld samen opdoen, om te zetten in ontwerpen en prototypes vanuit zowel onderzoek als onderwijs als beroepspraktijk.

Nazli vult zelf over het onderwerp ‘Smart Systems’ nog aan: ‘Het is een opkomend thema met verschillende aandachtspunten: een technologische invalshoek (met aandacht voor bijvoorbeeld algoritmes) ; een ontwerpkant waarbij transparantie, gebruiksgemak en gebruikersplezier verbetering behoeven ; en het aspect van betekenisgeving: hoe kunnen ‘smart systems’ een zinvolle aanvulling bieden in het dagelijks leven, ook in lijn met ethische aspecten en gebruikerswaarden? Met de nieuwe Learning Community pakken we deze uitdagingen graag samen op met studenten, onderzoekers, bedrijven en instellingen alsmede de gebruikers zelf waarbij we nieuwe onderwijstrajecten en onderzoeksprojecten gaan initiëren.’

Namens alle collega’s van Digital Life: ‘Van harte gefeliciteerd met deze nieuwe stap binnen de faculteit en jouw carrière, Nazli!’