Nooit meer zonder app-op-maat actief bewegen in de stadse buitenlucht!?
12-05-2020
De gezondheid van stadsinwoners blijkt slechter, en hun levensverwachting korter, dan van bewoners in landelijke omgevingen. Een van de oorzaken is dat mensen te weinig bewegen buiten de deur. Om mensen in de grote stad te helpen om toch buiten actief te worden, hebben onderzoekers van het project PAUL -Playful Active Urban Living- een app ontwikkeld.
In het Vondelpark is het dringen tussen mensen die hardlopen, bootcampen of in het klimrek hangen om fit te blijven. Toch gaat het hier om een kleine groep: twee op de drie Amsterdammers bewegen nog onvoldoende. Om juist deze mensen op weg te helpen, hebben onderzoekers van de Hogeschool van Amsterdam (HvA), de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Universiteit Utrecht (UU) en gepersonaliseerde beweegapp ontwikkeld.
Coaching op maat
De app PAUL is laagdrempelig en geschikt voor activiteiten als wandelen, hardlopen of krachtoefeningen uitvoeren. Het bijzondere aan de app is, dat deze coaching op maat geeft. Zo houdt de app rekening met jouw agenda, jouw gewoontes én de weersomstandigheden wanneer hij jou een reminder stuurt om te sporten, zodat je op het juiste moment gemotiveerd wordt om te bewegen. Om dit te realiseren, wordt er gebruik gemaakt van een zelflerend algoritme dat ontwikkeld is aan de Universiteit van Amsterdam.
Daarnaast neemt de app PAUL je mee om krachtoefeningen in de buitenlucht te doen bij jou om de hoek. Voor deze bootcamp oefeningen kun je gebruikmaken van objecten die al in de buurt aanwezig zijn. In verschillende parken in Utrecht en Amsterdam zijn hiervoor zogenaamde ‘beacons’ opgehangen die met de app communiceren waar je bent, zodat deze de juiste oefening op het juiste moment aan jou kan doorgeven. Zo krijgen gebruikers van PAUL bijvoorbeeld een voorbeeldfilmpje te zien van een persoon die zich opdrukt op een bankje, terwijl precies datzelfde bankje ook daadwerkelijk in hun eigen buurt staat.
Succesvol getest
Rémi de Boer, software engineer bij onze onderzoeksgroep Digital Life (Faculteit DMCI), en Nicky Nibbeling van de Faculteit Bewegen, Sport en Voeding (FBSV) -beiden van de HvA- spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de app. Na een testfase met diverse proefpersonen afgelopen november is de eerste studie eind april dit jaar volledig afgerond.
Een van de resultaten, die uit de testfase naar voren is gekomen, is dat de deelnemers over het algemeen erg enthousiast waren over één van de vernieuwende functies van de PAUL-app: de ‘bootcamp functie’. ‘De toevoeging van een bootcamp maakt deze app bijzonder en het sporten leuker, omdat er meer variatie is’, aldus een van de deelnemers.
In de komende periode van het onderzoeksproject worden nog enkele technische verbeteringen doorgevoerd. Ook wordt er op dit moment onderzocht of de app leuker gemaakt kan worden met inzet van game technieken. Daarnaast start de Universiteit van Utrecht vermoedelijk in september met een omvangrijkere vervolgstudie rond de huidige versie van de app.
Alle stedelingen onder ons wachten in spanning af ...!
Meer informatie
Meer informatie is te vinden op de website van PAUL. Heb je toch nog vragen? Stuur dan een email naar Karlijn Sporrel van de Universiteit Utrecht. Voor een overzicht van alle betrokken organisaties en partners klik je hier.