NL | EN

Home > Nieuws

Ontwerp, creativiteit en innovatie voor maatschappelijke impact

03-03-2025

Tijdens de Food for Thought sessie van de HvA op dinsdag 25 februari hebben vier associate lectoren van het Kenniscentrum FDMCI verrassende inzichten gedeeld. Elk van hen keek op een unieke manier naar mensgericht ontwerpen en hoe we met creativiteit en innovatie de wereld een stukje mooier maken. Twee van hen, Simone de Droog en Bin Yu, zijn verbonden aan het lectoraat Digital Life.

Vier vragen die centraal stonden, zijn: hoe maken we ontwerpen die zorgen voor een betere wereld (Jaz Choi van het lectoraat Civic Interaction Design)? Hoe kunnen verhalen ons dichter bij elkaar én de natuur brengen (Elise Talgorn van het lectoraat Creative Media for Social Change)? Wat kunnen sociale robots betekenen voor kinderen (Simone de Droog)? En hoe veranderen een paar hartslagen in grote impact voor maatschappelijk welzijn (Bin Yu)?

De bijdragen van Simone en Bin lichten we hier kort uit.

Robots voor spel, verbinding, comfort en groei

Kinderen worden vandaag de dag geconfronteerd met tal van uitdagingen die hun kansen om te gedijen beperken - variërend van personeelstekorten in het onderwijs en de gezondheidszorg tot toenemende verstedelijking, veiligheidsproblemen en afnemende face-to-face interacties. Kunnen robots een oplossing bieden?

Door de kloof tussen de digitale en fysieke wereld van kinderen te overbruggen, boren robots hun natuurlijke nieuwsgierigheid aan en creëren ze betekenisvolle, mensachtige interacties door verhalen te vertellen en te spelen.

Simone de Droog, sinds september 2024 associate lector bij Digital Life, onderzoekt hoe opkomende technologieën kinderen kunnen ondersteunen en maatschappelijke uitdagingen kunnen aanpakken. Tijdens haar bijdrage liet ze robots zoals de Dream Robot, HARRy Robot en Playbot zien. Deze tonen aan hoe ze leerkrachten en zorgverleners helpen, creativiteit inspireren en sociale verbondenheid bevorderen, waardoor kinderen gezonder, gelukkiger en tevredener zijn.

Simone's drijfveer

Veel uitdagingen in de maatschappij vragen om duurzame oplossingen, waardoor interventies in staat moeten zijn om mee te groeien met de interesses, voorkeuren en behoeftes van kinderen die, naarmate zij ouder worden, onder meer veranderen door cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkelingen.

Wat we dus nodig hebben, zijn ontwerpprincipes voor de ontwikkeling van meer adaptieve (en daarmee duurzame) interventies. De toenemende rol van technologie in het leven van kinderen roept bovendien vragen op over de sociale en mentale ontwikkeling, gezondheid, veiligheid en privacy van kinderen.

Minimale data omzetten naar grote impact

Hartslag is een van de meest gemeten data in ons dagelijks leven, verzameld door verschillende draagbare apparaten voor gezondheid en fitness. Deze gegevens blijven echter vaak beperkt tot apps met een geringe impact buiten persoonlijk gebruik.

Hoe kunnen minimale persoonlijke data, zoals hartslag, worden gebruikt in een bredere context om een grotere positieve sociale impact te creëren? Bin Yu, die vanaf november 2024 werkzaam is als associate lector bij Digital Life, gaf tijdens de sessie antwoord op deze vraag door nieuwe betekenissen en ervaringen rond gegevens te ontwerpen. Met het project Heart Bloom liet hij zien hoe data een reeks innovatieve ontwerppraktijken kunnen aansturen.

Bin nam de deelnemers mee in zijn ontwerpreis, die begint met drie minuten hartslaggegevens en uitmondt in een fondsenwervingsplatform dat kinderen met hartaandoeningen ondersteunt.

Bin's drijfveer

AI is een krachtig hulpmiddel geworden bij computerondersteunde diagnose. Toch blijft het een uitdaging om AI-oplossingen op grote schaal in de gezondheidszorg toe te passen. Dit komt vaak door overmatig vertrouwen of juist een gebrek aan vertrouwen in AI, maar ook door de slechte integratie met bestaande workflows.

De onderzoeksinspanningen van Bin tot nu toe hebben geleid tot een aantal cruciale onderzoeksvragen die hij bij Digital Life verder onderzoekt, zoals:

• Hoe kunnen we AI zo integreren in de huidige werkprocessen in de zorg, dat het werk efficiënter en effectiever kan worden gedaan? • Hoe kunnen we de taken van AI en artsen slim verdelen, zodat ze beter kunnen samenwerken? En hoe kunnen we technieken ontwikkelen die gebruikers helpen beter te begrijpen wat AI wel en niet kan? • Hoe neemt AI beslissingen waardoor er meer vertrouwen in AI ontstaat en een succesvolle toepassing in de zorg?