NL | EN

Home > Nieuws

Prestigieuze prijs toegekend aan Digital Life project over 'dagelijks leven na heupfractuur'

16-01-2020

De prestigieuze 'Dhole-Eddlestone Memorial Prize' is toegekend aan de publicatie ‘Alledaags leven na een heupfractuur: wat in de gemeenschap levende ouderen als het meest gunstig ervaren voor hun herstel’. De publicatie van Margriet Pol -onderzoeker bij Digital Life- werd op 26 februari 2019 gepubliceerd in 'Age and Aging', het wetenschappelijke tijdschrift van de British Geriatrics Society.

De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan het meest verdienstelijke medische onderzoek met betrekking tot de behoeften van ouderen, het afgelopen jaar gepubliceerd in 'Age and Aging'.

Het winnende artikel onderzocht de perspectieven en ervaringen van ouderen op het herstelproces na een heupfractuur en de dingen die zij als het meest nuttig beschouwden voor hun terugkeer naar het dagelijks leven. Onderzoekers van de Hogeschool van Amsterdam interviewden 19 deelnemers aan de SO-HIP-studie die onlangs revalidatie hadden gekregen na een heupfractuur.

Revalidatie thuis

De studie toonde aan dat revalidatie thuis, na ontslag uit intramurale zorg, als zeer gunstig werd ervaren en het herstel van het dagelijks functioneren ondersteunde. Onderzoekers ontdekten ook dat een gepersonaliseerde benadering in revalidatie, die was gericht op het hervatten van de dagelijkse activiteiten die individuen routinematig ondernamen, van cruciaal belang was om de fysieke en psychologische uitdagingen waarmee veel patiënten te maken kregen bij hun thuiskomst te overwinnen.

Positieve instelling

Bovendien wezen deelnemers aan het onderzoek op hun eigen wilskracht en een positieve houding, die belangrijk zijn voor hun herstel en het herwinnen van hun vermogen om dagelijkse activiteiten uit te voeren.

Emotionele ondersteuning door een coach en sensortechnologie die beweging volgde en aanmoedigde, werden ook aangehaald als nuttige motivatoren en nuttig bij het ondersteunen van hun overgang van intramurale revalidatie naar hun huis.

Erkenning

Margriet Pol PhD, senior docent en senior onderzoeker aan de afdeling Ergotherapie van de Hogeschool van Amsterdam, leidde de studie. Ze zei: 'We zijn vereerd om deze prestigieuze prijs te ontvangen die het belang van ons werk erkent. Wij zijn ervan overtuigd dat de erkenning van de ervaringen en perspectieven van oudere volwassenen in het herstelproces zal helpen om de revalidatie en kwaliteit van leven te verbeteren van in de gemeenschap levende ouderen die geriatrische revalidatie ondergaan na een heupfractuur.'

Publicatie draagt bij aan meer begrip

Professor Rowan Harwood, hoofdredacteur van 'Age and Aging': 'Een heupfractuur kan verwoestend zijn voor een oudere persoon, maar goed herstel is mogelijk met uitstekende medische zorg en revalidatie. De jury dacht dat dit artikel ons echt heeft geholpen te begrijpen hoe revalidatie helpt, of waarom het mislukt.

De auteurs produceerden een inzichtelijk conceptueel model, dat we zeker zullen gebruiken in onze eigen leer. Age and Aging publiceert onderzoek van veel verschillende soorten, en we waren verheugd dat een rigoureuze kwalitatieve studie dit jaar de Dhole-Eddlestone Memorial Prize won.'

De publicatie wordt gepresenteerd en de Dhole-Eddlestone Memorial Prize uitgereikt tijdens de BGS Spring Meeting, die op 1-3 april 2020 in Manchester wordt gehouden. Lees hier de volledige publicatie.

Over het SO-HIP-onderzoek

De SO-HIP-studie onderzocht de toepassing van sensortechnologie in een revalidatieprogramma voor ouderen na een heupfractuur.

Het onderzoek was een samenwerking tussen de afdeling Ergotherapie en de onderzoeksgroepen Digital Life and Transmurale Ouderenzorg aan de Hogeschool van Amsterdam.