NL | EN

Home > Nieuws

Promotiebeurs voor leraren toegekend aan Digital Life

21-06-2022

Marianne Bossema, onderzoeker bij het lectoraat Digital Life én docent bij de opleiding HBO-ICT, heeft onlangs de Promotiebeurs voor leraren toegewezen gekregen!

Deze Promotiebeurs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) biedt docenten ondersteuning bij het schrijven van een proefschrift. Het doel van de beurs is docenten onderzoekservaring op te laten doen om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren en de aansluiting tussen universiteiten en scholen te versterken.

Marianne gaat zich vanaf januari 2023 voor vijf jaar richten op onderzoek naar sociale robotica en generatieve AI ter ondersteuning en verbetering van creatieve ervaringen voor oudere volwassenen.

Hoe creatiever hoe ouder

Uitgebreid onderzoek heeft aangetoond dat creatieve activiteiten de gezondheid en het welzijn van ouderen kunnen bevorderen. Op een bepaald moment in hun leven wordt het voor 65-plussers moeilijker om deel te nemen aan de creatieve activiteiten die hen plezier geven.

Creatief met technologie

Sociale robotica en generatieve AI bieden unieke mogelijkheden om creatieve activiteiten toegankelijk en boeiend te houden. Een sociale robot is een robot die met gebruikmaking van technologieën zoals spraakherkenning, gezichtsherkenning en emotieherkenning bepaalde niet-fysieke taken voor je kan uitvoeren. Generatieve AI verwijst naar programma's die bestaande inhoud zoals tekst, audiobestanden of afbeeldingen kunnen gebruiken om nieuwe plausibele inhoud te creëren. Generatieve AI stelt computers in staat om het onderliggende patroon met betrekking tot de invoer te leren en dat vervolgens te gebruiken om vergelijkbare inhoud te genereren.

Mens-Machine interactie

Marianne's proefschrift gaat antwoord geven op onbeantwoorde vragen over de toegevoegde waarde van creatieve activiteiten én de specifieke wensen en behoeften van ouderen. Onderzoek hiernaar draagt bij aan het welzijn van ouderen, en ook aan de ontwikkeling van theorie over de creatieve samenwerking tussen mens en machine.

Bron: website NWO