Samen FAIRder
15-07-2020
Ben jij ook benieuwd naar FAIR data en hoe je dit kan bereiken?
Begin juli was er van alles over te horen: toen vond het afsluitende online seminar plaats van het onderzoeksproject ‘FAIR: geen woorden maar data’. Dit onderzoek vond plaats in het kader van het SPRONG project ‘Mensen in Beweging’, waarbij drie faculteiten van de Hogeschool van Amsterdam samenwerkten: Gezondheid; Bewegen, Sport & Voeding; en Digitale Media & Creatieve Industrie. Onze collega Marije Kanis van Digital Life vertegenwoordigde de laatstgenoemde faculteit DMCI.
BE FAIR
‘FAIR data’ gaat in dit verband veel verder dan ‘eerlijke gegevens’.
FAIR staat letterlijk voor:
- Findable (vindbaar)
- Accessible (toegankelijk)
- Interoperable (uitwisselbaar)
- Reusable (herbruikbaar)
De Covid-19 uitbraak heeft laten zien dat waardevolle data -essentieel om grip te krijgen op een pandemie- vaak moeilijk vindbaar, toegankelijk en interoperabel zijn, laat staan herbruikbaar. Dit maakte het project nog eens extra relevant.
PIONIEREN
Op het eerste oog lijken dit logische principes waar ieder onderzoeksproces op voorhand rekening mee houdt. Het tegendeel is waar: het blijken alle vier lastige terreinen, met name de uitwisselbaarheid. Dit houdt in dat data ook door een computer of machine leesbaar moeten zijn en dit vereist in de praktijk een behoorlijke investering. Kortom, er valt nog veel te pionieren.
WAT BEREIKT
Binnen het zaaigeld project 'Geen woorden maar data' zijn behoorlijke stappen gemaakt in het pionierswerk. Dit is er bereikt:
- FAIR-expertise binnen de HvA is verder opgebouwd. Dit is bereikt door een diverse groep van docenten, onderzoekers, lectoren en datastewards van verschillende faculteiten te betrekken
- Aansluiting bij (inter)nationale initiatieven op het gebied van FAIR data en data stewardship
- Implementatie als voorbeeld van FAIR procedure voor 'Mensen in Beweging' data
- Kennisuitwisseling over creatieve en visuele methodes (zoals datafysicalisatie) om data ook op een toegankelijke manier te presenteren
- Bewustwording gecreëerd bij lectoren en onderzoekers over FAIR data en het belang van ethische en privacy-aspecten bij het herbruikbaar maken van data
- Een beter overzicht van eigen dataverzamelingen en dataverzamelingsmethoden
- Nieuwe projecten/projectaanvragen waarin aandacht is voor FAIR of waarin FAIR zelf in zekere mate het onderwerp is.
WORDT VERVOLGD
Tot slot van het seminar werd alle lof uitgesproken voor het betrokken onderzoeksteam, dat de weg heeft gebaand naar bewustwording over FAIR data. De precieze vertaalslag naar verdere toepassing in de praktijk is een belangrijke vervolgstap. Uiteindelijk maken we zo de onderzoekswereld samen steeds FAIRder.