NL | EN

Home > Nieuws

Simba-onderzoek voor kinderen met astma genomineerd door Longfonds

29-04-2019

Het Simba-onderzoek van de lectoraten Oefentherapie en Digital Life is genomineerd voor de publieksprijs van het Longfonds. Het Onderzoek behaalde zelfs de top 3, waarna de onderzoekers hun onderzoek hebben gepresenteerd tijdens de Longdagen in april.

Tijdens het Simba-onderzoek ontwikkelden de onderzoekers de beweeg-app Foxfit die kinderen met astma stimuleert om meer te bewegen. Voldoende beweging is voor elk kind belangrijk, maar voor kinderen met astma extra belangrijk want bewegen kan astmaklachten verminderen. Minder klachten betekent over het algemeen dat deze kinderen beter meekomen met leeftijdsgenootjes. Het lastige is alleen dat veel kinderen met astma vaak te weinig bewegen, bijvoorbeeld uit angst voor benauwdheid.

De app Foxfit is bijzonder omdat die gemaakt is mét en vóór kinderen met astma. Kinderen vinden bijvoorbeeld een beloning voor het bewegen belangrijk. De onderzoekers vroegen ook advies aan de ouders en zorgverleners. Een online dashboard maakt de informatie uit de app - die door de kinderen wordt ingevuld - zichtbaar voor de zorgprofessionals. Zo krijgen zij inzicht in de wisselwerking tussen bewegen en astmaklachten.

Een video-impressie is te vinden op YouTube.

Klik hier voor een achtergrondartikel.