Voorkomen is nog altijd beter dan genezen!
29-04-2024
De onderzoeksgroep Digital Life is de afgelopen drie jaar betrokken geweest bij het Europese project SO-NUTS. Dit onderzoek richt zich sinds april 2021 op preventie van ongezonde gewichtstoename en obesitas tijdens cruciale fasen gedurende de levensloop, zoals tijdens de overgang van werken naar pensionering.
De vergrijzende bevolking wordt namelijk geconfronteerd met twee aandoeningen, die een bedreiging vormen voor gezond ouder worden: een hoge vetmassa (obesitas) en weinig spiermassa en -functie (sarcopenie). Om gewichtstoename te voorkomen en tegelijkertijd de spiermassa te behouden, is het van groot belang dat zowel fysieke activiteit en adequate voeding worden aangepakt.
Digitale hulp op maat
Gezondheidstechnologieën zijn in dit verband veelbelovende tools voor het leveren van gepersonaliseerde en aantrekkelijke leefstijlinterventies aan een grote groep mensen om tevens de zorgkosten laag te houden.
Dit sluit precies aan bij de expertise van de onderzoekers van Digital Life. Somaya Ben Allouch, Michel Oey, Stephanie Kramer en Farzaneh Salehi hebben zodoende -in samenwerking met de andere consortiumpartners- de applicatie ‘SO-NUTS’ ontwikkeld, diverse user tests gedaan en een passend design gemaakt. Hierbij werd rekening gehouden met waardevolle input over motivatie, betrokkenheid en gedragsverandering, zoals was onderzocht door overige partners.
Zelf aan de slag
Via de app kunnen gebruikers in een drieweekse cyclus zelfstandig werken aan drie gekozen doelen, zoals bijvoorbeeld genoeg bewegen, botten versterken, balans onderhouden, minder vet eten, geen alcohol drinken, voldoende peulvruchten eten, etcetera. Per week maken ze een plan-op-maat om actief betrokken te zijn.
Om deelnemers te blijven enthousiasmeren, ontvangt iedereen tijdens die drie weken bovendien allerlei motiverende en stimulerende berichten, achtergrondinformatie over het gekozen doel en bijpassende gezonde recepten. Het streven is dat mensen op een positieve wijze aan zichzelf werken zodat het een natuurlijke gewoonte wordt.
Europese impact
De definitieve app is verkrijgbaar in de Appstore en kan momenteel gebruikt worden in vier Europese landen, waaronder Nederland, Spanje, Oostenrijk en Tsjechië. Het werkpakket van Digital Life is hiermee afgerond, het verdere onderzoek loopt echter nog door tot en met december 2025.
Zo worden in de komende periode de resultaten met gebruikerservaringen door een deel van het onderzoeksteam opgehaald en geëvalueerd. Tsjechië en Spanje voeren daarnaast voor een jaar lang nog een effectiviteitsstudie uit.
Digital Life heeft in ieder geval met enthousiasme meegewerkt aan het bouwen van deze interventie, want het lectoraat maakt zich hard om mensen te stimuleren een gezonde leefstijl aan te nemen. Uiteindelijk is preventieve zorg nog altijd duurzamer dan symptoombestrijding!
De app is via de Apple Appstore en Google Playstore beschikbaar. Heb je interesse om deze te testen? Neem dan voor een user account contact op met Stephanie Kramer via email: s.kramer2@hva.nl.