NL | EN

Home > Nieuws

'Weer Fit Na Corona': eHealth bij CO-FIT+ revalidatieprogramma

28-04-2021

Revalideren na COVID

Door de coronapandemie is een nieuwe groep revalidanten ontstaan voor wie intensieve revalidatie cruciaal is. Het programma CO-FIT+ van GRZPLUS ondersteunt deze revalidanten en hun naasten om het leven na corona weer op de rit te krijgen.

Een groep ouderen die vanwege COVID-19 in het ziekenhuis lag, kreeg bij hun herstel een half jaar extra ondersteuning op afstand. Deze steun werd verzorgd vanuit het onderzoeksproject eCOFIT+ van GRZPLUS (het samenwerkingsverband van Omring en De Zorgcirkel), de Hogeschool van Amsterdam (Centre of Expertise Urban Vitality) en HipperTherapeutics.

Dit consortium diende een voorstel in voor het project bij het ZonMw programma ‘COVID-19 Wetenschap voor de Praktijk’, dat met een subsidietoekenning werd gehonoreerd.

De centrale onderzoeksvraag was: ‘Wat zijn de ervaringen van zorgprofessionals en revalidanten met het CO-FIT+ geriatrisch revalidatieprogramma en het gebruik van eHealth?’

Objectieve data uit sensoren

Het herstel van de ouderen werd intensief gevolgd via draagbare sensoren. Deze genereerden objectieve data over hun dagelijks functioneren en fysieke herstel. De patiënten konden de data zelf inzien, evenals hun zorgverleners, zodat die de aanleiding vormden voor het gesprek.

Het systeem met draagbare sensoren, genaamd Hipper, is eerder ontwikkeld vanuit het lectoraat Digital Life door Margriet Pol – senior onderzoeker bij de HvA – en werd al succesvol ingezet door GRZPLUS bij ouderen die revalideren na een heupfractuur.

Beeldbellen

Doel van het eCOFIT+ project was dat zorgverleners sneller kunnen bijspringen wanneer de patiënt tegen problemen met zijn/haar energieverdeling aanloopt, of veel moeite ervaart bij het dagelijks functioneren. Ook emotionele problemen komen veel voor wanneer mensen herstellen van COVID-19.

Daarnaast konden de ouderen beeldbellen met hun zorgverleners. Zo wilden de onderzoekers de patiënten extra goed in de gaten houden, voor wie de revalidatie en het herstel voorheen vaak onvoorspelbaar verliepen.

Resultaten onderzoeksproject eCOFIT+

Meer informatie is te vinden op de website van GRZPLUS.

Het gehele onderzoeksrapport is bovendien op te vragen door een e-mail te sturen naar GRZPLUS.