NL | EN

Smart Play Sets

Home > Projecten > Smart Play Sets

Kinderen ontwikkelen zich allemaal op een ander tempo. Op jonge leeftijd zijn er vaak grote verschillen in de motorische vaardigheden van kinderen. Om de juiste hulp te kunnen bieden aan kinderen met een motorische achterstand, is het van belang deze kinderen op tijd te herkennen.

Binnen het project Smart Play Sets onderzoeken we of het mogelijk is om spelletjes te ontwikkelen waarmee we kinderen met een motorische achterstand kunnen herkennen. In de speeltjes zitten onder andere versnellingssensoren ingebouwd. Deze sensoren leveren veel data die iets kunnen zeggen over de motoriek. Er wordt onderzocht of we op basis van deze data kunnen voorspellen of er sprake is van een motorische achterstand. Zo proberen we kinderen te testen op een leuke manier die aansluit bij hun belevingswereld.

Waar ieder kind bij de reguliere motorische testen dezelfde opdrachten krijgt, onderzoeken we binnen dit project ook of het mogelijk is om het spel aan te passen aan het niveau van het kind. Als het niveau te hoog is, zal een kind sneller afhaken en als het niveau te laag is, zal een kind sneller verveeld raken. Door het niveau van het spel aan te passen aan het niveau van het kind, proberen we de kinderen enthousiast en gemotiveerd te houden.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door drie samenwerkende lectoraten van de Hogeschool van Amsterdam: Bewegingswetenschappen, Play and Civic Media en Digital Life.

Beeld & Video