NL | EN

Home > Nieuws

Digitale innovaties voor hoogbegaafde kinderen

31-03-2025

Stephanie Kramer, docent-onderzoeker bij Digital Life, gaat komend semester (september 2025 tot januari 2026) deelnemen aan het pre-PhD traject van de faculteit FDMCI, HvA. Ze werkt dan twee dagen per week aan een onderzoeksvoorstel voor de NWO Lerarenbeurs over digitale innovaties voor hoogbegaafde kinderen.

Waarom dit onderwerp?

In Nederland zitten naar schatting minstens 70.000 kinderen thuis zonder passend onderwijs. Wat veel mensen niet weten: een opvallend groot deel van die thuiszitters – tussen de 25% en 40% – is hoogbegaafd. En dat terwijl maar 2,5% van alle kinderen in die categorie valt. Hoe kan dat?

Hoogbegaafde kinderen redden het vaak niet in het reguliere onderwijs. Niet omdat ze niet slim genoeg zijn, maar juist omdat hun leerbehoeften zo anders zijn. Ze vervelen zich, worden niet uitgedaagd, en raken daardoor gedemotiveerd. Hun brein werkt anders. Dat leidt tot onderpresteren, sociale problemen, en uiteindelijk soms zelfs schooluitval. Zonde – niet alleen voor het kind zelf, maar ook voor de samenleving, want deze kinderen hebben veel potentieel in zich.

Het probleem in de klas

Leraren zien dit probleem ook. Ze willen wel differentiëren voor hoogbegaafde leerlingen, maar lopen tegen grenzen aan. De klassen zijn te groot, het lerarentekort drukt zwaar op scholen, en de aandacht gaat vaak noodgedwongen naar kinderen die achterlopen. Hoogbegaafde kinderen worden dan ‘vergeten’.

Bovendien ontbreekt soms voldoende kennis over hoogbegaafdheid, simpelweg omdat dit nauwelijks aan bod komt in de pabo-opleiding. Strategieën zoals versnellen en verrijken helpen, maar lossen het probleem niet altijd (volledig) op. De reguliere stof sluit niet aan bij de manier van denken en leren die deze kinderen nodig hebben – ze prikkelen hun 'hogere orde' denkvaardigheden nauwelijks.

Een kans: AI als extra steun

Stephanie gaat onderzoeken hoe kunstmatige intelligentie (AI) kan helpen om deze uitdaging aan te pakken. Geen robot die de leraar vervangt, maar slimme technologie die helpt om opdrachten en begeleiding beter af te stemmen op de onderwijsbehoeften van hoogbegaafde kinderen.