NL | EN

Home > News

Geslaagd 'Sense in the City' seminar

19-04-2016

Sense in the City: kan technologie stedelijk welzijn verbeteren?

 

Door Mireille Vos, Knowledge Reporters

Hoe kan technologie ondersteunen bij het verbeteren van welzijn en gezondheid van burgers? Deze vraag stond centraal tijdens het Sense in the City seminar.

Zowel door demo’s, presentaties, paneldiscussies en het stellen van vragen kregen bezoekers inzicht in de meest recente ontwikkelingen en vraagstukken op dit gebied.

Krijgt technologie mensen in beweging?

Yvonne Rogers, directeur van het Interaction Centre van University College London, stelde deze vraag aan de kaak. Zij presenteerde haar onderzoek naar het stimuleren van burgers bij het maken van gezondere keuzes. Bijvoorbeeld door op de hendel van een winkelwagentje met lichtjes aan te geven hoe gezond hun boodschappen zijn. Ook Paul Veugen, oprichter van Human, gebruikt technologie om leefstijl te beïnvloeden. Hij ontwikkelde een app die mensen stimuleert om minimaal 30 minuten per dag te bewegen. Joey van der Bie, onderzoeker bij  het Digital Life Lab, presenteerde het BAMBEA onderzoeksproject. De pilot van dit project ging op dezelfde dag officieel van start in het Oosterpark. Onderwerp van het onderzoek is of beacons, interactieve bakens, en de daaraan gekoppelde BAMBEA app mensen in het stadsdeel stimuleren om hun beweegpatroon te verbeteren.

Wat is de rol van het bedrijfsleven en de Gemeente Amsterdam?

Nicky Hekster, Technisch leider Healthcare & Lifesciences bij IBM, benadrukte het belang van evidence based onderzoek bij het ontwikkelen van dit soort technologie. Nelleke Penninx en Laura Hakvoort van de Gemeente Amsterdam onderstreepten de rol van de overheid bij het verbeteren van welzijn door bijvoorbeeld fietspaden en hardlooptrajecten gebruikersvriendelijk te maken. Het publiek kon vragen stellen in een videocall aan Peter Lewis, product manager en locatiespecialist bij Google.

Deelnemers konden doorlopend demo’s van de nieuwste technologische ontwikkelingen op het gebied van gezondheid bekijken en proberen. Bijvoorbeeld een sensor die mensen interactief helpt revalideren na een heupoperatie.

 

Privacy in het geding of niet?

Privacy was een onderwerp dat veelvuldig ter sprake kwam. Wordt de privacy van de burgers bedreigd door al deze nieuwe technologieën, of draagt het bij aan het welzijnsniveau van de stad? De meningen zijn verdeeld. Ook de vraag of technologie de rol van de menselijke steun kan overnemen kwam ter sprake.

 

Uitdaging

Volgens Ben Kröse, lector bij het Digital Life Lab en hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam is technologie een goed hulpmiddel om een gezondere leefstijl te stimuleren. Een uitdaging is hoe men minder gemotiveerde burgers aanspreekt om deze nieuwe technologieën te gebruiken. Om deze uitdaging het hoofd te bieden bundelt het Digital Life Lab haar krachten met onderzoekers van het HvA/Inholland lectoraat ‘Kracht van Sport’ van lector Marije Baart de la Faille – Deutekom.

Dit evenement is een parallel event bij de conferentie  Design & the City  en is georganiseerd door het Digital Life Lab in samenwerking met het lectoraat 'Kracht van Sport, ondersteund door het Amsterdam Creative Industries Network, Urban Vitality, Knowledge Mile, Pakhuis de Zwijger, Europe by People, SIA RAAK en COMMIT/.